2007-11-26
Körsång fyllde Carl Gustafs kyrka
Under ledning av dirigent Bo Armand Olsson framfördes tio stycken från de tre satser som utgör sviten Sacred Concerts.
Foto: Gunnel Persson
o
KARLSHAMN En söndagskväll med andlig musik komponerad av Duke Ellington var vad storbandet från Ronneby tillsammans med den skönsjungande ensemblen Aurorakören bjöd på. Åhörarna i Carl Gustafs kyrka tackade med stående ovationer.

3
– Jag ser mig själv som en budbärare, en som försöker ge förkunnelse till folk, inte till dem som aldrig hört om Gud, utan till dem som mer eller mindre är uppvuxna under kyrkans vägledning.
Detta skrev den legendariske jazzmusikern och bandledaren Duke Ellington som manifest till sviten Sacred Concerts från slutet av 1960-talet, vilket var ett testamente till hans gudstro. I söndagskväll fick de åtskilliga lyssnarna i Carl Gustafs kyrka i Karlshamn ta del av den amerikanske kompositörens musik tack vare storbandet samt Aurorakörens fina framförande.
Under ledning av dirigent Bo Armand Olsson framfördes tio stycken från de tre satser som utgör sviten Sacred Concerts. Körstämmorna blandades i en fin symbios med storbandsblåset i melodier som ibland startade som gospel med byggdes ut till svängig jazz för att sedan tas ner till sitt ursprungliga arrangemang. Utan att säkert veta tror undertecknad att även de övriga åhörarna imponerades av enkelt och smärtfritt växlingarna mellan kören och storbandet skedde. Åtminstone hade vissa delar av publiken svårt att sitta stilla till den medryckande musiken.

Bra gensvar från publik

Sopransolisten Kerstin Forsberg visade gång på gång prov på sin praktfulla sångröst och klarade med en beundransvärd lätthet skiftena mellan de höga och små tonerna i sviterna.
Ur storbandet märktes främst Erik Fröberg på altsaxen som bjöd på ett mycket vackert altsaxsolo samt Erik Thorell på trummor som tillsammans med dirigent Armand Olsson avslutade konserten i Karlshamn på grandiost vis. Den nästintill fyllda Carl Gustafs kyrkan tackade storbandet och Aurorakören för den drygt en timmes långa framförandet med stående ovationer.

Sopransolist Kerstin Forsberg tillsammans med Aurorakören & Storbandet i Ronneby när de framförde ”Duke Elingtons Sacred Concert” i Karlshamn.
Foto: Gunnel Persson
Henrik Svensson