Måndag 12 November 2007
Måndag 12 November 2007 03:00


Foto: STAFFAN LINDBOM

Högt tempo i Ellingtons
konsert Sacred Concert

"Hjärtligt välkomna alla Ellingtonvänner" hälsade kvällens dirigent Bo Armand Olsson, innan han slog igång första låten i Sacred Concert av Duke Ellington.
Amiralitetskyrkan 11 november
 
  Konsert
 
  Sedan ett par år är Bo Armand Aurorakörens ledare och de gör alltid nya, spännande projekt tillsammans. Det är härligt med en kör som vågar ta sig an olika genrer och tänja på gränserna. "Jag har aldrig hört dem låta bättre" sade en konsertbesökare till mig efter kvällens framförande.
  Ja, det både hördes och syntes att korister och musiker trivdes och kände sig trygga under Bo Armands ledning.
  Redan från början var tempot högt och energin påtaglig. Praise God, som både inledde och avslutade sviten bjöd på härlig glöd och skönt sväng. Ellingtons musik är oerhört varierad med många överraskande
  tempobyten och spännande växlingar mellan kör och storband. I den här versionen har John Höbye och Peder Pedersen arrangerat de tio låtarna/satserna och givit körsatsen större utrymme än i orginalet.
 
  Varierande tempo
 
Texten består ofta av upprepningar där innebörden förändras beroende på om orden sjungs till långsam swing eller till hetsigt driv. En vacker ballad kan plötsligt övergå i dansant beguine eller snabb jazzvals.
  Variationsrikedomen är störst i låten Freedom, som är en liten svit i sviten, där ordet freedom vänds och vrids på både språkligt och musikaliskt.
  I flera av låtarna hördes Kerstin Forsberg som solist. Hon visade på stor rutin och imponerande tonsäkerhet och sjöng till synes utan ansträngning trots att många av låtarna krävde rejäla språng från låga till riktigt höga toner.
  Storbandet lät bra, med varm klang och fin balans. Ur bandet hördes flera solister; bland andra Erik Fröberg som i en sats hade ett läckert altsaxsolon endast ackompanjerad av kören.
 
  Medryckande musik
 
Sacred Concert är verkligen inspirerande och medryckande musik, så om du missade kvällens konsert tycker jag att du skall ta chansen att höra Aurorakören, Storbandet i Ronneby och Kerstin Forsberg den 25 november i Karlshamn.